Bibliotheek in ‘s-Gravenpolder blijft open, gemeenteraad hoopt op lagere huurkosten in Heinkenszand

Bibliotheek in ‘s-Gravenpolder blijft open, gemeenteraad hoopt op lagere huurkosten in Heinkenszand

De bibliotheek in ‘s-Gravenpolder blijft bestaan. De Borselse gemeenteraad kiest voor een andere manier om te bezuinigen: er wordt gekeken of de huurkosten van de bieb in Heinkenszand omlaag kunnen. Dat bleek donderdagavond 3 november 2022 tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Borsele is nog steeds bezig met een grote bezuinigingsronde, en de gemeenteraad legde zichzelf op om een ton te besparen op de bibliotheek. Er werd geld gevonden om dat terug te brengen tot een kleine 60.000 euro, maar dat betekende nog steeds dat ófwel de vestiging in ‘s-Gravenpolder dicht moet, óf er een beperking komt van de dienstverlening in de bieb in Heinkenszand of op scholen.

Een onzinnig voorstel

De gemeenteraad wil de vestiging in ‘s-Gravenpolder niet kwijt, zo bleek donderdag. De voorziening is te belangrijk voor het dorp. Daarmee kreeg dorpsraadvoorzitter Gert-Jan van Riet zijn zin. Hij sprak vooraf van een ‘onzinnig voorstel’ en wees op het massale protest dat in het dorp losbrak toen twee jaar geleden ook al sprake leek van sluiting van de bieb. De gemeenteraad stelde een besluit toen nog uit om te kijken naar alternatieven.

Voor één van die alternatieven wordt nu gekozen. Het gaat om de op het oog minst pijnlijke optie: bekijken of de huurkosten van de vestiging in Heinkenszand omlaag kunnen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door over de huurprijs te onderhandelen, of de bieb kleiner te maken. Die is nu ruim opgezet, dus dat zou moeten lukken zonder de dienstverlening te verkleinen. Mogelijk levert dat zo’n 30.000 euro op.

Vestzak broekzak

Dat klinkt echter aantrekkelijker dan het is, waarschuwde wethouder Marga van de Plasse. Sportfondsen, de eigenaar van centrum De Stenge waarin de bieb gevestigd is, krijgt dan minder geld binnen. Het tekort dat daardoor ontstaat, zal Sportfondsen dan weer als extra subsidie vragen bij het gemeentebestuur.

De wethouder sprak van ‘vestzak broekzak’: er lijkt geen sprake te zijn van een bezuiniging. Raadsleden hopen echter dat gesprekken tussen de betrokken partijen tot een oplossing kunnen leiden.

Met de maatregel wordt overigens niet de hele bezuiniging van 100.000 euro gehaald. Eerder deze week gaf de bibliotheekdirectie aan dat er binnenkort mogelijk meer rijksgeld naar Borsele komt voor bibliotheekwerk. Het was reden voor de bibliotheek – en ook voor meerdere Borselse adviesraden – om te pleiten voor uitstel van het hele besluit.  Dat vonden de meeste raadsfracties te ver gaan, maar die hopen wel dat het overgebleven ‘gat’ van ongeveer 25.000 euro ermee gedicht kan worden.

Update 9 november 2022: Inmiddels heeft Den Haag € 64.000.000,- vrij gemaakt om in 2023 alle gemeenten te helpen om o.a. bibliotheken extra ondersteuning te geven.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.